tiistai 2. syyskuuta 2014

Ironman Zurich 2014


Ironman Zurich kilpailtiin 27. Heinäkuuta. Kilpailukeskus sijaitsi Landiwiese-puistossa ja paikkat oli mielestäni loistavat: startti, maali ja vaihtoalueet sijaitsivat samassa paikassa. Lisäksi kilpailukeskus oli kävelymatkan päässä keskustasta.

Uinti-osuus oli kaksi kertaa ~1.9km kierros, jossa välissä noustiin maihin Jaffa-saarelle. Uinnin lähtö oli jaettu kolmeen eri lähtöön (Pro, <1h10min, >1h10min), ruuhkien välttämiseksi. Porrastusta lähtöjen väliin oli 5 minuuttia. Itse valitsin tuon <1h10min lähdön, sillä olin ajatellut uivani alle juuri tuon maagisen 1h10min. Eli kello 06:50 paikallista oli oman ryhmäni vuoro lähteä matkaan. Lähtöalue oli verrattain kapea, noin 50 metriä. Ryhmäni noin 1200 urheilijaa kun asettui lähtöviivalle, niin heti tiesi että ruuhkaa tulee. Lähtösuora oli 800 metriä pitkä ja sekä koko lähtösuoran, että koko ensimmäisen uintikierroksen uinti oli taistelua elintilasta. Oma ensimmäinen kierros oli luokattoman huonoa uintia, ja keskivauhtini olikin 2:09/100m. Jaffa-saaren ylitys sujui ongelmitta ja toiselle kierrokselle löytikin paremmin tilaa (syynä huono ensinmäinen kierros?). Toisen kierroksen vauhti olikin jo normaalimpi 1:44/100m. Itse olin budjetoinut 1:40-1:45/100m , joten T1 tultaessa olin hieman aikataulua perässä.

T1 yksi meni odotusten mukaisesti. Ensin vaihtopussi narikasta, ja sitten vaihtotelttaan vaihtamaan märkkäri pois. Juoksu vaihtoteltasta oli verrattain pitkä, ja erittäin mutainen/liukas sateen jäljiltä. T1 aika oli 3:02.
Pyöräilyn alussa tuli ongelmia, kun en saanut lukuisista yrityksistä huolimatta tehomittarin lukemia tietokoneelle. Vielä tänäkään päivänä en ole keksinyt syytä tähän, mutta kisa oli siis ajettava "FTP 0%",  eli fiiliksillä kun en sykevyötä käytä kilpailuissa. Pyöränosuuden alku on todella helppoa ja nopeaa kun kierretään zurichsee-järven toiselle rannalle. 30km kohdalta alkaa ensinmäinen nousu, joita jatkuu aina 65 km asti. Sitten pitkän alamäen jälkeen  kierretään järvi taas takaisin toiselle rannalle, jossa on yksi terävä nousu jonka jälkeen lähdetään toiselle kierrokselle. Ensimmäinen kierros meni varovasti ja voimia säästellen aikaan 3h50min. Toisen kierroksen aluksi kierrokselle "jouduin" osaksi isompaa pyöräilijöiden joukkoa, jossa ajaminen oli hankalaa. Ensinnäkin tuntui ettei voi niin paljon kiristää, että pääsisi joukkoa karkuun ja toisekseen kun yritti pitää edes jonkilaista peesiväliä, niin aina tuli takaa joku eteen. Ajoin tuossa porukassa, jossa oli noin 30-40 ajajaa aina 170km asti. Tässä kohtaa peliin astui tuomari, joka ajeli hetken porukamme rinnalla sanomatta mitään. Sitten tuomari ajoi rinnalleni ja näytti minulle mustaa korttia, joka tarkoitti 6 minuutin jäähyä seuraavassa penalty boxissa. Hetken aikaa olin ihmeissäni kun peesivälit sekä edessäni, että takanani olivat kilpailijoilla enintään samalaisia kuin itse pidin. Ehkä tuomari halusi tässä kohtaa näyttää esimerkin voimaa muille kilpailijoille, ja jouduin satunnaisuhriksi? Ei auttanut kuin pysähtyä seuraavalle penalty boxille ja järkyttävän kiukun vallassa odottaa 6 pitkää minuuttia. Tämän jälkeen oli jäljellä enää 10 km pyöräosuutta, ja sitten odotti T2.

T2 meni vieläkin jäähyä sulatellessa, joten siitä ei juuri ole mielikuvia.

Juoksu-osuudelle lähdettäessä huomasin 3h15min ajan riittävän alle aika tavoitteeeni, joka oli 10 tuntia. Juoksu oli ~10km kierros, joka kierrettiin 4 kertaa. Ensimmäinen kierros meni hyvin 42 min, joka oli normaalia juoksuvauhtia. Sitten alkoi vaikeudet ravinnon imeytymisen kanssa. Tästä eteenpäin tuntui kuin kaikki neste ja ruoka jäisi kurkkuun, eikä mikään mennyt alas. Lisäksi vatsa alkoi kramppailla, ja tuntui aivan pallolta. Vatsan kivut kovenivat matkan edetessä, ja Bajamajat kävivät sitä myöten tutuiksi. Bajamajassa käyntejä tuli yhteensä 4 kertaa, ja trackeristä päätellen niihin meni aikaa jonottamisineen ~12 minuuttia.
Maaliin kuitenkin päästiin vaikeuksista huolimatta, loppuajan ollessa 10:12:42. Kisa kaiken kaikkiaan oli hienosti järjestetty ja puitteet oli loistavat. Oma tavoite, joka oli alle 10 tunnin suoritus, jäi tällä kertaa saavuttamatta. Tästä kuitenkin sisuuntuneena ilmoittauduin Ironman Kalmariin 2015, josko siellä sitten suoriutuisi alle 10 tunnin?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti